Népszerű bejegyzések

MyLyconet


SIG_GET_CASHBACK SIG_START_NETWORK SIG_MORE_ABOUT_ME

2010. május 24., hétfő

Napra: Holdvilágos



Kedves Olvasóim!

Egy lemez készítése, mindig egy nagy vállalás egy zenekar életében. Amennyire nincs pénzbeli értéke manapság egy albumnak, annyira sok energia, idő és pénz befektetésbe kerül, készíteni egyet. A Napra második saját albuma, végre elkészült. Összességében ez a harmadik album, amin így, ebben a formációban együtt játszunk, de a Radnóti lemezt, nem soroljuk a Napra albumok közé.
Több hónapos munka előzte meg a stúdióba vonulást. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy onnantól, hogy egy zenekar megalakul és próbálni kezd, folyamatosan dolgozik, saját magán, a zenéjén, az arculatán. Mióta a zenekart, Both Miki barátom létrehozta, folyamatosan formáljuk, alakítjuk és dolgozunk azon a hangzáson, ami a Napra. A Holdvilágos, tökéletesen mutatja, hogy mi is a Napra. Folyamatos kísérlet, tudatos zeneszerzés, több zenész ízlésének és tudásának esszenciája. Sok népzenész kollégám, népzene kedvelő és néptáncos ismerősöm is, ferde szemmel néz ránk, hogy a népdalokat felhasználva, saját ötletek nélkül próbálunk meg babérokra törni. Ez nagyon sok zenekarra igaz, aki népzene feldolgozásokkal próbálkozik, de ránk NEM! Az első lemezen tény és való, hogy fellelhetőek népdalok, illetve népdal szövegek, de nem az a meghatározó. Ezen a lemezen nyomokban találunk, csak eredeti népzenét. Viszont, ha az egész lemezt hallgatjuk, mégis érezzük, hogy valami olyan mintha az lenne, és ez a lényeg. A Napra saját dalokat készít, ami gondolkozásában, harmóniájában és erejében hasonlít a népzenére, globálisan tekintve azt, de nem az. Mi nem tartjuk magunkat hagyomány őrzőknek. Zenészek vagyunk, akiket megérintett a magyar népzene ereje és ezt a saját szűrőjén átengedve, saját magunkkal kiegészítve, írunk dalokat. Magyar zenét, magyar szöveggel. Nekem ezt jelenti a Napra.
A stúdiózás sem úgy zajlik, mint egy hasonló hangszerelésű bandánál. Mi együtt játszuk fel a számokat. Valamennyire elszeparálva egymástól, de egy helyiségben, egymást látva muzsikálunk, csak úgy mint a koncerteken. Vannak különböző stúdiós praktikák, de ezeket nem árulom el, a lemez szerintem magáért beszél. A lemezen mindent mi játszunk és aki volt már koncerten az azt is tudja, hogy nincs felgyorsítva sem. :)
A hangulat mindig jó szokott lenni ilyenkor. Aki volt már stúdióban az tudja, hogy milyen nehéz, abban a tudatban játszani, hogy olyat kell alkotni ami ha minden jól megy időben túléli az embert és maradandó lesz az utókor számára. De erre van egy mondásunk a zenekarban: -Senki sem mondta hogy könnyű lesz, ha azt akarod, hogy könnyű legyen akkor menj el postásnak! :) Ezzel, természetesen, nem a postások munkáját nézzük le, eszünkbe se jutna.

Amikor már fel van véve az anyag, jöhetnek az utómunkák. Ez időben, általában 3-4-szer tovább tart, mint maga, a felvétel. Ez után jön a borító design, a kiadás és mindezt a sok munkát, a hivatalos lemezbemutató koronázza meg. A Gödörben sikerült megszervezni a lemezbemutatót. Nagyon jól éreztük magunkat, nagyon jó koncert volt.

Sok idő, próba, kísérlet, ötletelés és még több munka után, végre kapható a Napra 2. albuma, a Holdvilágos. Mindenkinek jó zene hallgatást és jó szórakozást kívánok hozzá.

Találkozunk a koncerteken!






Aki még nem hallotta, a lemezt, egy kis ízelítő:


2 megjegyzés:

  1. MAGYAR GONDOLKODÁSÚ MAGYAR GYEREKEK, MAGYARUL!! MILYEN ZENE LENNE EZ KÉREM?! NÉPZENE, SZÍNTISZTA NÉPZENE, 21.SZÁZADI ROMANTIKÁVAL-LÁSD WWW.NEMZETIKONYVESBLOG.HU

    TISZTELETTEL ÉS ÜDVÖZLETTEL,
    SZIKSZAI ERNŐ

    LÁTTAM A TEGNAPI BULIT, SZOKÁSOSNÁL SPONTÁNABB, FELSZABADULTABB VOLT ÉS MÉGIS VOLT VALAMI ZAVAR, NEM?

    VálaszTörlés