Népszerű bejegyzések

MyLyconet


SIG_GET_CASHBACK SIG_START_NETWORK SIG_MORE_ABOUT_ME

2009. december 5., szombat

Táncházi kőrút

Kedves Olvasóim!

Arra vállalkoztam, hogy az időmtől és a pénztárcámtól függően, megpróbálok záros határidőn belül elmenni a legtöbb táncházba, és egy pár szóban jellemzem ezeket a helyeket, illetve ezt képekkel és videókkal is illusztrálom. Örömmel írhatom le, hogy nem kis utánajárással járt, mert sok klub és táncház van Budapesten. Némelyik alkalmi, vannak 2 hetente ismétlődők, és heti rendszerességgel megrendezett bulik. A bemutatás sorrendje, a hét napjaira fog épülni, hétfőtől - szombatig. Előre is elnézést kérek azoktól, akiknek nem mentem el a táncházába, de ha szóltok, akkor csinálok egy másik ilyen bejegyzést, a kimaradt helyekről is. Ez a kép a december 5.-i Napra koncerten készült, Zagyi Lajos barátom jóvoltából. Nagyon jó koncert volt!

Hétfő:

Grund
(8.ker. Nagytemplom u. 30.)

Ez a hely, egy, a méltatlanul meg nem becsült táncházak közül. Valóban, nem túl szerencsés a hétfői nap, de mi lehetne jobb egy utálatos hétfői, munkakezdős nap után, mint beülni egy ilyen hangulatos helyre, 20-24-ig (max 2-ig) meginni egy italt és hallgatni Pál István Szalonna barátom muzsikáját egyik, vagy Hegedűs Máté és a Rekontra dallamait a másik héten? Táncolni is lehet akinek van még hozzá energiája, de a nótázás is rendszeres program. Az árak nincsenek elszállva. A hely nagyon kulturált, és valljuk be, hogy a mellék helység minősége a táncházakban, 1-től 5-ig skálán, inkább 2-es vagy 3-as. Itt 5-ös. Belépő nincs. A környék a 8.kerület. Eddig még probléma soha nem volt. Néha összejönnek a zenészek és egy spontán zenésztalálkozó alakul ki. Népzenészek, cigány zenészek együtt mulatnak és muzsikálnak az összegyűlt publikumnak. Természetesen ez nem mindig alakul ki, de ki tudja? Lehet, hogy pont akkor, amikor Ti mentek?













Kedd:

Pótkulcs
(6.ker Csengery u. 65/b)

Mit is mondjak? 2010 áprilisában lesz 5 éve, hogy a Berkó együttessel elkezdtük, majd a Rekontrával folytatva, folyamatosan, minden kedden szól a népzene a Pótkulcsban. Sok bulit megért már az a hely. Ez egy tipikus rom kocsma. Hangulatos régi bútorok, nyekergő székek, Zinger varrógép asztal, pedállal együtt. Változatos programok jellemzik ezt a helyet. Keddenként általában olyan sokan szoktak lenni, hogy ha egyel többen lennénk, már nem férnénk el. A hangulat az idő előrehaladtával emelkedik. A zenekar 0:30-ig játszik hivatalosan, 21 órától. Az árak elég magasak, de valahogy mindig, mindenkinek jut annyi ital, hogy táncos hangulatba kerüljön az is, aki nem szokott táncolni. Születés és névnapok megünneplésének ideális helyszíne. Sokszor játszottuk már el a születésnapi köszöntőt, ezalatt közel 5 év alatt. A keddi Pótkulcsot igazából szerintem nem kell bemutatnom, de aki még nem volt, az egyszer feltétlenül jöjjön és bulizzon egyet a Rekontra zenekarral, és meglepetés vendégeivel, Hegedűs Máté vezetésével.
(A képen Tóni Rudolf, kalotaszegi brácsás, egy keddi este, velünk, a klubban.)

Szerda:

RS9
(7.ker Rumbach Sebestyén u. 9.)

A szerdai RS partik híre is gyorsan terjedt a "népi arcok" között. Ez a pince klub, ami egyben színház is, nagy népszerűségnek örvend az emberek között. Itt is felváltva játszik két zenekar, a Műhely és a Fondor. Mind a két zenekar ha kell reggel 4-ig húzza. Az árak itt is elfogadhatóak. Több helyiség is a mulatozó közönség rendelkezésére áll. Kicsit nagy a füst és tipikus pince szaga lesz ruhámnak, de ettől RS, az RS.










Nagyon jó társaság szokott összejönni, tánc, nótázás, jó hangulat. Szerdánként, aki jót akar mulatni, annak az RS-t ajánlom. A képen is látható, hogy a személyzet, mennyire szereti a zenét. :-)



Fonó
(11.ker Sztregova u. 3.)

Azoknak akik táncolni tanulnának, hogy később a fent említett klubokban elvegyüljenek, mint tácosok, a Fonót ajánlom. Lassan, de biztosan el lehet sajátítani a különböző tájegységek táncait. Az árak normálisak. Belépő van. Helyben ott van a Fonó Records Cd boltja, ahol fel lehet töltekezni a legújabb és a már klasszikussá vált lemezekből. Dohányozni, csak kint lehet, így nincs füst. Változatos zenekari felhozatal jellemzi az estéket. A buli jellege, nem az a tipikusan ereszd ela hajamat, de arra is van példa. A tánctanítás 18 órától 20-ig tart. 20:15 körül elkezdődik a táncház ami éjfélkor véget ér. Tiszta, kulturált hely.

Csütörtök:

Gödör
(5.ker Erzséber tér)

Talán a Budapesti táncházak közül, a leglátogatottabb, és legnépszerűbb hely. A csütörtöki Almássy tér táncházhangulat, átmentése, a külföldi nagytőke által bekebelezett szabadidő központból. Két táncház egy helyen. A moldvai táncház a belső nagyteremben, hatalmas embertömeget mozgat meg.
Muzsikál a Csürrentő. A kis színpadon, a kávézó részben a Bivaly zenekar húzza a muzsikát. Az árak itt sincsenek a égben. Nem olcsó hely, de Budapesten zenés szórakozó hely, ami olcsó az csak Kobuci volt illetve, áprilistól, megint lesz. Már NAGYON VÁROM!!! Tehát enni és inni is lehet. Dohányozni is lehet, füst van, de elég nagy a tér. Nyáron a terasz is használható, úgy sokkal hangulatosabb. Tánctanítás is van, most Kükülőmentéről. Jó buli, sok ember, jó hangulat. December 10.-én volt az utolsó táncház idén. Aki nem volt ott, az sajnálhatja. A videót külön bejegyzésben fogom kapcsolni, mert nem sikerült feltöltenem.Az első képen Gombai Tamás, Péter Tamás, és ifj. Barcza Zsolt látható. A képen mindenki a földön áll. :) A második képen a Bivaly zenekar és két prímás vendégük, Konc Gergő, és Soós Csaba, valamint Tintér Gabriella (ének) látható.
A Bivaly zenekar: Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom), Kaszap Attila (brácsa), Danhauser Máté (bőgő)


Péntek:

Bírlak
(7.ker. Hevesi Sándor tér és Dob utca sarok)

A jó öreg péntek este. Sajnos a Csoóri Sanyi féle tácházat megszüntették, de nem mehetünk el a péntek este mellett, úgy hogy ne említsük meg a Reviczky utcai táncházat. Igen jó bulik voltak!
Vissza a jelenbe. Tehát az első hely amit kiemelnék, az a Bírlak. Ez egy viszonylag új hely. Kicsit még rendezetlen nekem a program. Szerintem egy helynek szüksége van egy, vagy maximum kettő, házigazda zenekarra. A hely még kicsit steril, de alakul a hangulat. Az a sok lépcső szerintem elég veszélyes, azzal a sok járólap éllel, és sarokkal, de remélem. hogy nem lesz baj belőlük! Sok zenekar játszott már ott, én kétszer voltam, először a Bekecs együttes, másodszor a Rojtos zenekar volt a házigazda. A képek és a videó a Rojtos zenekar bulijában készültek. Az árak rendben vannak. Belépő van. Dohányozni csak a külső kocsma részben lehet. Néha a kocsmarészben összegyűlt zenészek spontán kocsma bulit csinálnak, ami nagyon jót tesz a hangulatnak.

Ha én lennék a főnök, akkor egy rendszeresen ott muzsikáló zenekart megfogadnék, házigazda jelleggel.





Cd Fű
(5.ker. Fejér György u. 1.)

Egyszer sikerült eljutnom ide táncházba. Nagyon hangulatos kis pinceklub. Kalász Máté és csapata muzsikált akkor. Sajnos nem tudom, hogy milyen renszerességgel tartanak ott bulikat, de nagyon jó parti volt. Az árak teljesen rendben vannak, cigizni csak kint lehet. A mellék helyiség 2-es. Moldvai táncház is van egy időben, de mégsem zavarja egymást a két zene, mert a pince két végében van a két táncház.

Szombat:


Aranytíz
(5.ker. Arany János u. 10.)

Az Aranytíz, a legendás Molnár utcai táncház, utódja. Nagyon nagy váltás volt a helyszínek között. A régi helyszínen két szinten ment a buli, lentebb a tánctanítás, fentebb a folk kocsma. Dohányzás mindenhol. Az Aranytízben már sajnos nincs folk kocsma. A szándék meglenne rá, mint ahogy volt rá próbálkozás is, de nem jött ki jól a lépés. Menjetek minél többen és újból lesz folk kocsma! A hely egyébként, kulturált, és tiszta. Dohányozni csak kint lehet. A büfé jó áron elérhető. A táncház 17h-kor kezdődik gyerekeknek. 18 órától palatkai sűrűmagyar tanítás indul, Bohus Gyuri vezetésével és kézműves foglalkozás gyerekeknek. 19h-tól palatkai párostáncok tanítása és 20-24-ig szabad táncház, tanítással összevonva. Állandó zenekar Blaskó Csaba és zenekara, 2 hetes váltásban, a közbeeső szombaton, másik zenekarok jönnek és frissítik a repertoárt. A program néha kiszínesedik, egy-egy rövid koncerttel.


Összefoglalva, nagyon jó a táncház felhozatal. Szombaton is van Bírlak táncház, mostanában a Zagyva banda húzza, de akkor nem tudok lejutni. Aki bulizni akar, az most már bármelyik nap megteheti. Vasárnap nem találtam bulit. Ha tudtok valamit akkor szóljatok. Mindenkinek jó szórakozást kívánok és ha találkozunk akkor rozé, vice házmestert iszok! :-)

6 megjegyzés:

  1. Most vasárnap lesz táncház: Luca napi Magos táncház a Bírlakban! És jövő héten vasárnap is Soós Csabiék húzzák, szintén a kuponcás helyen! ;)

    VálaszTörlés
  2. A bírlakról már írtam. Olyan hely érdekelne, amiről még nem.

    VálaszTörlés
  3. Akkor hétfőn magyar táncház a Kossuth Klubban is, váltásban a Tilalmas és a Góbé, mellettük minden héten a T'rakija (balkáni muzsikával). Lelkes ifjú zenészek, változatos rendek, klubhangulat, nótázások, miegymás. Kevesen ismerik még a helyet, nemrég indult el a magyar táncház része a régebb óta ott játszó T'rakija mellett.

    VálaszTörlés
  4. Felvonó táncház péntek esténként a Magyarok Házában! sajnos én is még csak egyszer tudtam eljutni, de jó lenne ha beindulna - nagyon jófej a zenekar, és olcsó a büfé.

    VálaszTörlés
  5. Dejóóóóóóóóóóóó!!!

    Most itt, a stockholmi Magyar Házban is beindult valami, havonta játszik a Barozda.

    VálaszTörlés
  6. Kéthetente vasárnap van a Kertész Táncegylet táncháza a Mostban (Zichy Jenő u. 17.)!

    VálaszTörlés